top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTessa van der Minne

'Succesvolle teams ontstaan niet vanzelf'

Bijgewerkt op: 27 mei 2021

Dit boek geeft mooi weer dat de cultuur van succesvolle bedrijven en teams niet spontaan ontstaan maar dat je die kan creëren als je de juiste voorwaarden schept. Daniel Coyle is op (wetenschappelijk) onderzoek uitgegaan en ontdekte wat bedrijven en of teams succesvol maakte:


1. Bouw bewust veiligheid.

Onbewust zijn we continue bezig met de vraag of het ergens veilig is. In onze hersenen zit een gebiedje dat zich altijd druk maakt over wat andere mensen van ons denken, vooral mensen die hoger op de ladder staan. Organisaties moeten dus hard werken om die natuurlijke trigger baas te worden. Telkens weer…

2. Toon kwetsbaarheid

Wanneer een leidinggevende veel aandacht besteedt aan fouten mogen maken, stomme dingen zeggen of het gewoon ook niet weten. Dan creëer je een ruimte die openstaat voor veel creativiteit en eerlijkheid.

3. Benoem een doel

Waar doen we dit allemaal voor? Waar werken we naartoe? Een gemeenschappelijk doel creëert samenhorigheid en maakt mensen doelgerichter.


Hoe?


Hierbij een aantal belangrijke voorbeelden uit het boek en door mij uitgekozen en geïnterpreteerd, in het boek staan uiteraard nog veel meer tips met veel praktische voorbeelden.

  • Iedereen heeft een stem ( je hoort bij deze groep)

  • Echt naar elkaar luisteren (vaardigheid op zich)

  • Creëer nabijheid (fysiek bij elkaar zijn)

  • Als leidinggevende laten zien dat je fouten maakt (& actief feedback opvragen bij teamleden)

  • Maak het persoonlijk (werk en privé is niet gescheiden)

  • Zorgvuldige sollicitatieprocedure (signaal: We zijn een bijzondere groep en daar kom je niet zomaar bij)

  • Creëer ruimte waar mensen elkaar toevallig kunnen ontmoeten (deze momenten zorgen voor extra verbinding onderling waardoor men zich meer betrokken en veilig voelt, bijvangst: extra energie en hogere productiviteit)

  • Geef positieve en negatieve feedback niet in hetzelfde gesprek. Vraag eerst aan de persoon of hij feedback wil en ga daarna over op het gewenste resultaat. (wees extra duidelijk, vaak denk je dat duidelijk bent maar dat valt toch tegen.) De positieve feedback geef je bewust op een ander moment en zorg dat je daar ook de tijd voor neemt. (zie ook blog 'Nooit meer feedback training?')


Deze onderdelen versterken elkaar en maken onderdeel uit van elkaar daarom vind ik dit ook een goed boek: Wanneer je kwetsbaarheid toont creëer je veiligheid en door een doel te benoemen creëer je samenhorigheid waardoor er ook weer veiligheid ontstaat. Dit alles leidt tot productievere en gezondere bedrijven.


Zeker een aanrader voor management en leidinggevende om te lezen.45 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page