top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTessa van der Minne

‘Je eigen gedachten vormen een gevangenis en alleen jijzelf hebt de sleutel in je zak’

Bijgewerkt op: 31 mei 2021

De Keuze is een prachtig boek, wederom getipt door een goede vriendin en erg blij met de tip. Dr. Eger is een overlevende van kamp Auschwitz. Ze beschrijft hoe ze dit heeft beleefd en hoe zij met haar innerlijke wereld het heeft kunnen overleven. Ze schrijft het zo eerlijk en mooi. Ze laat zien hoe haar gedachtes haar gevangen hielden na de bevrijding.


Een voorbeeld uit haar boek wat mij inspireerde:


Wanneer Dr. Eger jaren later als Psycholoog een cliënt op haar pad kreeg die Amerika weer 'wit' wilde maken en al het andere 'rassen' wilde vermoorden. Wordt zij enorm getriggerd met haar pijn. Toch krijgt ze het voor elkaar om angst en boosheid te parkeren en haar oordeel en wens om hem te veranderen los te laten. Uiteindelijk kon ze hem liefdevol benaderen in plaats van te haten op dat moment. Daardoor heeft ze kunnen ontdekken dat er achter die façade veel overeenkomsten waren tussen de cliënt en haarzelf.

Op dat moment had zij een innerlijke stem die zei 'herken de 'racist' in jezelf'.

Dit herken ik van de opleiding Deep Democracy waarin je leert, wat in jou leeft, leeft in de ander en andersom. Wanneer je groepen of personen goed wil faciliteren gaat het erom dat je iedereen moet kunnen horen en dat kan je doen door het gedrag van de persoon wat je afwijst in jezelf te zoeken. Hierdoor kan je de ander beter accepteren. Dr. Edith Eger laat zo mooi in dit extreme voorbeeld zien hoe dat werkt. Zij bewijst dat het kan. Je hebt altijd een keuze hoe je naar de ander wilt kijken. Uiteraard is het ook ok als ervoor kiest om dit niet te doen omdat het nog te pijnlijk is.


Tot slot uit haar boek en haar belangrijkste waarheid:

Dat je eigen gedachten de grootste gevangenis zijn en dat de sleutel in je zak zit:

- als je bereid bent om totale verantwoordelijkheid voor je leven te nemen;

- als je bereid bent om risico's te nemen;

- als je bereid bent om jezelf los te maken van oordelen en je onschuld op te eisen. Terwijl je jezelf leert accepteren en leert houden van wie je echt bent: menselijk, niet perfect en 1 geheel.


Ik snap als het nog wat abstract klinkt maar als je haar boek leest, wordt dit duidelijker.

Veel lees plezier.test

49 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page